| Potrawa: Kuropatwy w sosie śmietanowym | |
| Składniki: 3 sprawione kuropatwy
łyżki stopionego masła
3 cienkie plasterki świeżej słoniny 10x20cm
1 cebula obrana i drobno pokrojona 8 oduczonych jagód jałowca
50 ml bulionu z drobiu
Do sosu:
350 ml bulionu z drobiu (może być z proszku)
150 g 30% śmietanki sól i pieprz
| Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzać do 220° C. Kuropatwy natrzeć pieprzem w środku i po wierzchu, posmarować masłem. Przykryć każdą plasterkiem słoniny i, złożywszy razem skrzydełka i udka, mocno związać. Resztę topionego masła wlać do brytfanki, w której układa się również kuropatwy (na grzbietach). Piec 15 minut. Następnie wrzucić cebulę i jagody jałowca, wymieszać z tłuszczem i piec kolejne 10 minut. Wlać bulion, zdjąć plaster-ki słoniny i, często polewając ptaki sosem, piec jeszcze 20 minut. Trzy-mać w cieple.
Z sosu zdjąć tłuszcz, przetrzeć go, dolać bulion i wygotować do 1/3 objętości. Domieszać śmietankę, po-solić i popieprzyć, zagotować raz jeszcze i podawać.
Dodatki: czerwona kapusta lub puree z soczewicy. | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|