strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Kuropatwa
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Kuropatwy w sosie śmietanowym
Składniki:
3 sprawione kuropatwy łyżki stopionego masła 3 cienkie plasterki świeżej słoniny
10x20cm 1 cebula obrana i drobno pokrojona 8 oduczonych jagód jałowca 50 ml bulionu z drobiu Do sosu: 350 ml bulionu z drobiu (może być z proszku) 150 g 30% śmietanki sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 220° C. Kuropatwy natrzeć pieprzem w środku i po wierzchu, posmarować masłem. Przykryć każdą plasterkiem słoniny i, złożywszy razem skrzydełka i udka, mocno związać. Resztę topionego masła wlać do brytfanki, w której układa się również kuropatwy (na grzbietach). Piec 15 minut. Następnie wrzucić cebulę i jagody jałowca, wymieszać z tłuszczem i piec kolejne 10 minut. Wlać bulion, zdjąć plaster-ki słoniny i, często polewając ptaki sosem, piec jeszcze 20 minut. Trzy-mać w cieple. Z sosu zdjąć tłuszcz, przetrzeć go, dolać bulion i wygotować do 1/3 objętości. Domieszać śmietankę, po-solić i popieprzyć, zagotować raz jeszcze i podawać. Dodatki: czerwona kapusta lub puree z soczewicy.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton