strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Kuropatwa
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Kuropatwy z pieczarkami
Składniki:
2 młode sprawione kuropatwy pieprz 2 łyżki stopionego mała 2 cienkie plasterki świeżej słoniny
10x20 cm- 1 łyżka masła 4 szalotki obrane i drobno posiekacie 200 g pieczarek
oczyszczonych i pokrojonych na plasterki 1 1/2 łyżeczki drobno posiekanej trybuli .. .. 2 łyżki drobno posiekanego estragonu . 4 łyżki koniaku 400 ml bulionu z drobiu 100 ml białego wytrawnego wina pieprz i sól
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 220° C. Kuropatwy w środku i z wierzchu na-trzeć pieprzem i wysmarować masłem. Na piersiach położyć po 1 plasterku słoniny, wsunąć pod spód skrzydełka i udka, mocno związać nicią kuchenną. Resztę topionego masła wlać do odpowiedniej brytfanny, kuropatwy ułożyć piersią do góry i piec 30 minut, często polewając tłuszczem. Równocześnie w rondelku stopić 1 łyżkę masła i poddusić w nim szalotki. Dodać pieczarki i na małym ogniu pod przykryciem dusić razem przez 7 minut. Domieszać trybulę i estragon. Z kuropatw zdjąć plasterki słoniny, przechować w cieple, aby drobno pokrojone podać później razem z ptakami. Temperaturę zmniejszyć do 175° C i do-piec kuropatwy w ciągu 15 minut, często polewając sosem. W małym rondelku zagrzać koniak, podpalić i polać kuropatwy, po czym wyjąć je z brytfanny i trzymać w wyłączonym, półotwartym piecyku. Z sosu zdjąć tłuszcz, wlać bulion i wino, wygotować do 100 ml. Do-mieszać grzyby i przyprawić solą i pieprzem.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton