strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Kuropatwa
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Kuropatwy z zieloną papryką
Składniki:
2młodesprawione kuropatwy 1 obrany
rozniecony ząbek czosnku 1%2 łyżeczki pieprzu 3 łyżki stopionego masła 2 cienkie plasterki słoniny
10x20cm Na jarzynkę: 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła 1 obrana i posiekana cebula 2 strąki zielonej papryki
bez pestek i ścianek wewnętrznych
pokrojone w drobną kostkę 1 łyżeczka tymianku 1/3 łyżeczki pieprzu szczypta pieprzu cayenne 4 łyżeczki rodzynek 1 kwaskawe jabłko
obrazie
bez gniazda nasiennego
drobno pokrojone . 6 łyżek 30% śmietanki gól i pieprz
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 220° C. Kuropatwy natrzeć w środku i z wierzchu pieprzem, posmarować stopionym masłem. Plasterki słoniny położyć na piersiach, schować pod nie skrzydełka, nóżki i dobrze obwiązać kuchenną nicią. Resztę topionego masła wlać do brytfanki. Położyć w niej kuropatwy piersią do góry. i piec w piekarniku 30 minut. W tym czasie rozgrzać w rondelku masło i oliwę, wrzucić cebulę, wy-mieszać ją z tłuszczem, dodać paprykę i podsmażyć lekko, mieszając. Zmniejszyć ogień, wsypać tymianek, pieprz, pieprz cayenne i w rondelku z uchyloną pokrywką dusić prawie do miękkości. Od czasu do czasu zamieszać. Na koniec dodać rodzynki i jabłko. Zdjąć z kuropatw plaster-ki słoniny i, drobno pokrojone, podać razem z pieczystym. Sos odtłuścić, do brytfanki włożyć paprykę. Kuropatwy polać śmietanką. Piec jeszcze 10-15 minut, polewając kilka razy sosem.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton