strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Gołąb
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"Zaczerpnięte ze wstępu: „Potrawy z dziczyzny – to klasyczna już pozycja, która od 20lat cieszy się ogromnym powodzeniem na niemieckim rynku wydawniczym! Każde kolejne wydanie jest aktualizowane i wzbogacane o nowinki kulinarne. „Potrawy z dziczyzny” to książka solidna, która nigdy nie zawiedzie, ponieważ podane w niej przepisy były wielokrotnie sprawdzane i wypróbowane. Wszystkie przepisy podane są w sposób przystępny, szczegółowy... Od dań zupełnie prostych do wykwintnych....” Sami to osądżmy...
 
Potrawa: Gołąb panierowany
Składniki:
1 młody gołąb
sprawiony i przekrojony wzdłuż łyżeczkę soli
1/4 łyżeczki pieprzu trochę pieprzu cayenne 3 łyżeczki ostrej musztardy 2-3 łyżki mąki 1 jajko dobrze roztrzepane 4 łyżki bułki tartej zmieszanej z 1 łyżką-drobno posiekanej zielonej pietruszki
1 łyżką drobno posiekanej świeżej
chudej wędzonej szynki i 1/2 obranego i posiekanego ząbka czosnku
stopione masło
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 180° C. Połów-ki gołębia posypać solą, pieprzem i pieprzem cayenne, posmarować musztardą. Obtoczyć w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a potem w bułce tartej. Położyć na ruszcie w piekarniku, piec przez 5 minut i ostrożnie skropić masłem. W ciągu następnych 25 minut piec tak, aby skórka ptaka była zrumieniona. Dodatek: duszony szpinak.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton