strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Gołąb
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Gołębie duszone w jarzynach
Składniki:
2 gołębie oskubane i wypatroszone-1 łyżka oleju
2 łyżki masła 60 g przerośniętego wędzonego boczku pokrojonego w drobną kostkę 1 cebula obrana i drobno posiekana 1 pęczek włoszczyzny
oczyszczonej i drobno posiekanej 1 1/2 łyżki mąki 100 ml białego wytrawnego wina 200 ml mocnego bulionu z drobiu (może być bulion z proszku-) 150 g drobnych pieczarek
oczyszczonych i przekrojonych na połówki . . . .. . -pieprz 1 łyżka mąki zarobionej z 1 łyżką masła 4 łyżki ekstraktu z dziczyzny 1 jabłko obranie i utarte
Sposób przygotowania:
Gołębie dobrze wymyć w zimnej wodzie, osuszyć i przeciąć wzdłuż na połówki. Wyjąć kości grzbietowe i żeberka. Na patelni rozgrzać olej z masłem i szybko zrumienić połówki ptaków, po czym odstawić na bok. Stopić boczek, dodać cebulę, włoszczyznę i dusić mieszając, aż cebula będzie szklista. Wówczas oprószyć mąką, zamieszać kilka razy. Wlać wino, rozmieszać trzepaczką na jednolitą masę. Dodać bulion, zagotować i przelać do ogniotrwałej formy. Piekarnik rozgrzać do 220°C. Do sosu wrzucić pieczarki. Włożyć połówki gołębi, popieprzyć. Nakryć formę pokrywą i wstawić do piecyka. Gdy sos się zagotuje, zredukować tempera-turę do 180°C i dusić przez 30 minut. Gołębie wyjąć i trzymać w cieple, a do sosu dodać mąkę z masłem i gotować 2 minuty. Dodać jeszcze ekstrakt i tarte jabłko. Zagotować i z powrotem włożyć połówki ptaków. Dodatki: makaron, duszone jabłka napełnione borówkami.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton