Potrawa: Dzika kaczka z sosem miętowym | |
|
Składniki: 1 młoda sprawiona świeża kaczka około 800 g
pieprz 1 ząbek czosnku obrany i przeciśnięty przez prasę
2 łyżki stopionego masła
Do sosu: 4 łyżki drobno opiekanych liści
mięty pieprzowej 4 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki - 100 ml bulionu z dziczyzny lub innego bulionu mięsnego
150 g 30% śmietanki
sól i pieprz .
|
Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzać do 220° C. Kaczkę wewnątrz i na zewnątrz natrzeć pieprzem i czosnkiem. Posmarować masłem. Po upływie 15 minut zredukować temperaturę do 175° C i piec przez następne 30 minut, często polewając sosem. Gotową kaczkę wyjąć na półmisek i trzymać w cieple:
Sos odtłuścić, dodać miętę i pietruszkę. Wlać bulion i wygotować, aż zgęstnieje. Dodać śmietankę, przy-prawić solą i pieprzem. Kaczkę podzielić na porcje i podawać z sosem. |
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |