strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzika kaczka
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Dzika kaczka z sosem miętowym
Składniki:
1 młoda
sprawiona
świeża kaczka
około 800 g pieprz 1 ząbek czosnku
obrany i przeciśnięty przez prasę 2 łyżki stopionego masła Do sosu: 4 łyżki drobno opiekanych liści mięty pieprzowej 4 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki - 100 ml bulionu z dziczyzny lub innego bulionu mięsnego 150 g 30% śmietanki sól i pieprz .
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 220° C. Kaczkę wewnątrz i na zewnątrz natrzeć pieprzem i czosnkiem. Posmarować masłem. Po upływie 15 minut zredukować temperaturę do 175° C i piec przez następne 30 minut, często polewając sosem. Gotową kaczkę wyjąć na półmisek i trzymać w cieple: Sos odtłuścić, dodać miętę i pietruszkę. Wlać bulion i wygotować, aż zgęstnieje. Dodać śmietankę, przy-prawić solą i pieprzem. Kaczkę podzielić na porcje i podawać z sosem.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton