strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzika kaczka
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"Zaczerpnięte ze wstępu: „Potrawy z dziczyzny – to klasyczna już pozycja, która od 20lat cieszy się ogromnym powodzeniem na niemieckim rynku wydawniczym! Każde kolejne wydanie jest aktualizowane i wzbogacane o nowinki kulinarne. „Potrawy z dziczyzny” to książka solidna, która nigdy nie zawiedzie, ponieważ podane w niej przepisy były wielokrotnie sprawdzane i wypróbowane. Wszystkie przepisy podane są w sposób przystępny, szczegółowy... Od dań zupełnie prostych do wykwintnych....” Sami to osądżmy...
 
Potrawa: Kaczka pieczona I
Składniki:
1 młoda sprawiona dzika kaczka
około 850 g 2 łyżki soku cytrynowego pieprz 2 łyżki stopionego masła 100 ml mocnego bulionu mięsnego sól
pieprz - . 8 kawałków cytryny 1 pełna garść rzeżuchy
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 220°C. Kaczkę w środku i z wierzchu natrzeć sokiem cytrynowym i pieprzem, wysmarować masłem. Położyć na grzbiecie w brytfannie, polać resztą masła i piec 20 minut w piekarniku, dwukrotnie w tym czasie polewając ją tłuszczem. Temperaturę zmniejszyć do 180° C i piec następne 30-35 minut, wciąż polewając. Gotową kaczkę wyjąć i pod przykryciem trzymać w cieple. Sos zalać bulionem, odskrobać reszt-ki z dna brytfanny i wygotować razem do około 60 ml. Przyprawić solą i pieprzem. Sos podawać razem z kaczką, przybraną kawałkami cytryny i rzeżuchą. Dodatek: mało słodzony mus z jabłek.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton