strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzika kaczka
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Kaczka pieczona II
Składniki:
1 sprawiona dzika kaczka
około 850 g pieprz
2 łyżki stopionego masła 1 łyżka oleju . 100 g chudej wędzonej szynki
pokrojonej w drobną kostkę 1 obrana i posiekana cebula 1 pęczek włoszczyzny
oczyszczonej i posiekanej 1 ząbek czosnku
obrany i posiekany 10 rozgniecionych jagód jałowca 100 ml białego wytrawnego wina 2 liście laurowe
1/2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
rozmieszana z małą ilością zimnej wody
sól i pieprz . 2 łyżki masła 100 g drobnych pieczarek
i przeciętych na pół 2 łyżki soku cytrynowego szczypta pieprzu 100 ml madery
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 220° C. Kaczkę wewnątrz i na zewnątrz natrzeć pieprzem i posmarować masłem, ułożyć na grzbiecie w brytfannie natłuszczonej olejem. Obok rozłożyć szynkę, cebulę, włoszczyznę, czosnek i ja-łowiec. Polać resztą masła i wsunąć brytfannę do piekarnika. Piec 15 minut, po czym wlać wino, dodać liście laurowe i tymianek. Zmniejszyć' ogień do 175° C i piec dalsze 40 minut. Upieczoną kaczkę wyjąć i trzymać w cieple. Sos razem z jarzynami przetrzeć przez sito i z powrotem wlać do brytfanny. Zmieszać z mąką ziemniaczaną, zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. W rondlu rozgrzać masło i podsmażyć pieczarki. Dodać sok cytrynowy, pieprz i maderę, dusić przez
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton