strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzika kaczka
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"Zaczerpnięte ze wstępu: „Potrawy z dziczyzny – to klasyczna już pozycja, która od 20lat cieszy się ogromnym powodzeniem na niemieckim rynku wydawniczym! Każde kolejne wydanie jest aktualizowane i wzbogacane o nowinki kulinarne. „Potrawy z dziczyzny” to książka solidna, która nigdy nie zawiedzie, ponieważ podane w niej przepisy były wielokrotnie sprawdzane i wypróbowane. Wszystkie przepisy podane są w sposób przystępny, szczegółowy... Od dań zupełnie prostych do wykwintnych....” Sami to osądżmy...
 
Potrawa: Dzika kaczka na sposób rumuński
Składniki:
1 młoda sprawiona świeża kaczka
30 g stopionego masła pieprz 4 cebule
obrane i pokrojone w cienkie krążki 300 ml gorącego bulionu z dziczyzny lub innego mięsnego bulionu 50 ml- białego wytrawnego wina 100 ml zalewy z kiszonych ogórków . - . Do sosu: 2 łyżki mąki ziemniaczanej
rozmieszane z małą ilością zimnej 2 łyżeczki ekstraktu z dziczyzny lub ekstraktu mięsnego 300 g ogórków kiszonych
grubo posiekanych pieprz i sól - - 400 g kwaśnej śmietany
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 220° C. Kaczkę wewnątrz i z wierzchu natrzeć pieprzem i posmarować stopionym masłem. Położyć na grzbiecie w brytfannie i polać resztą masła. Obok kaczki rozrzucić cebulę i wsunąć do piekarnika. Po 20 minutach dolać bulion, wino i zalewę ogórkową. Kiedy płyn zacznie wrzeć, zmniejszyć temperaturę do 175° C. Brytfannę przykryć i dusić przez następne 30 minut. Gotową kaczkę wyjąć i trzymać w cieple. Sos odtłuścić, zmieszać z mąką ziemniaczaną i ekstraktem z dziczyzny, wygotować do gęstości. Dodać ogórki, mocno przyprawić pieprzem i solą, domieszać śmietanę i zagrzać, ale już nie gotować. Kaczkę podzielić na części i polać sosem.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton