strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzika kaczka
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Kaczka faszerowana
Składniki:
1 młoda
sprawiona świeża dzika kaczka
około 800 g pieprz 2-3 jabłka
obrane
bez gniazd nasiennych
grubo siekane i wymieszane z 1/3 łyżeczki cynamonu
2 szczyptą gałki muszkatołowej i 1/2 łyżeczki cukru Do farszu: 2 łyżki octu zagotowane z 2 łyżkami i wytrawnego białego wina
1 łyżeczką cukru i 1 łyżką masła 2 łyżka stopionego masła 2łyżki galaretki porzeczkowej sól
pieprz i pieprz cayenne
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 220°C. Kaczkę mocno natrzeć pieprzem w środku i z wierzchu. Do wnętrza włożyć składniki farszu z jabłkami. Otwór spiąć wykałaczkami lub zaszyć i posmarować dookoła wystudzonym płynem z octem. Kaczkę położyć w brytfannie, polać stopionym masłem i wstawić do piekarnika. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 175°C i, często polewając, piec jeszcze 30-35 minut, aż będzie apetycznie zrumieniona. Wyjąć kaczkę z brytfanny i trzymać w cieple. Sos odtłuścić, dodać galaretkę porzeczkową i mocno przyprawić solą, pierzem i pieprzem cayenne. Kaczkę podzielić na części i polać sosem. INNY WARIANT Nafaszerować kaczkę mieszaniną złożoną ze 150 g surowego farszu z dziczyzny i 125 g ugotowanych i posiekanych kasztanów jadalnych.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton