strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzika kaczka
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Kaczka po chińsku
Składniki:
Na marynatę: 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki sherry 2 łyżki oleju roślinnego 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki pieprzu 1 1/2 łyżki octu - . . 1/4 łyżeczki chińskiej mieszanki z pięciu przypraw (zastępczo można użyć sproszkowanych goździków) 1 świeża sprawiona młoda dzika kaczka około 850 g 2 łyżki stopionego masła 1 obrany i drobno posiekany ząbek czosnku 1 łyżka obranego i startego korzenia imbiru Do sosu: 3 łyżki miodu 1 1/2 łyżki octu 2 łyżki mąki ziemniaczanej
rozmieszane w małej ilości soku i ananasowego 250g ananasa w kawałkach i (ź puszki) - . 1 łyżka ekstraktu mięsnego sól i pieprz 6 łyżek obranych ze skórki migdałów
Sposób przygotowania:
Wymieszać składniki marynaty i po-smarować kaczkę wewnątrz i po wierzchu. Odstawić na godzinę. Piekarnik nagrzać do 220° C. Kaczkę położyć na grzbiecie w brytfannie, posmarować masłem i wstawić do piecyka. Po upływie 15 minut zmniejszyć temperaturę do 180° C. Obok kaczki rozłożyć czosnek i imbir, piec dalsze 30-40 minut, często polewając sosem. Kaczka powinna być chrupiąca i pięknie zrumieniona. W tym czasie w małym rondelku zagotować miód, wlać ocet, domieszać mąkę ziemniaczaną i razem zagotować jeszcze raz. Wrzucić kawałki ananasa, wymieszać i zostawić tak na 10 minut. Na małej patelence zrumienić migdały i odstawić na bok. Kaczkę wyjąć z brytfanny i trzymać w cieple. Sos odtłuścić, wymieszać z ekstraktem mięsnym i przygotowanym sosem ananasowym, przyprawić solą i pieprzem. Kaczkę podzielić na porcje, włożyć do salaterki, posypać migdałami i polać sosem.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton