strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzika kaczka
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"Zaczerpnięte ze wstępu: „Potrawy z dziczyzny – to klasyczna już pozycja, która od 20lat cieszy się ogromnym powodzeniem na niemieckim rynku wydawniczym! Każde kolejne wydanie jest aktualizowane i wzbogacane o nowinki kulinarne. „Potrawy z dziczyzny” to książka solidna, która nigdy nie zawiedzie, ponieważ podane w niej przepisy były wielokrotnie sprawdzane i wypróbowane. Wszystkie przepisy podane są w sposób przystępny, szczegółowy... Od dań zupełnie prostych do wykwintnych....” Sami to osądżmy...
 
Potrawa: Kaczka w portwajnie
Składniki:
1 sprawiona dzika kaczka około 800 a pieprz 3 łyżki stopionego masła Do sosu: 30 ml portwajnu 50 ml czerwonego wytrawnego . wina 100 ml bulionu z dziczyzny. lub innego bulionu mięsnego (może być z proszku) 3 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki sok ź 1 1/2 pomarańczy 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
wymieszana z matą ilością zimnej wody
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 220° C. Kaczkę wewnątrz i na zewnątrz mocno natrzeć pieprzem i wysmarować stopionym masłem. Położyć ją na grzbiecie w brytfannie. Polać resztą masła i wsunąć do piecyka. Po 15 minutach zredukować ogień do 180° C i, stale polewając, piec jeszcze przez 35 minut, aż będzie zupełnie upieczona. Wtedy wyjąć ją i, nie przykrywając, trzymać w wyłączonym otwartym piecyku. Do sosu wlać portwajn i wino. Później bulion i siekaną pietruszkę. Mocno wygotować. Domieszać sok pomarańczo-wy, skórkę cytrynową i mąkę ziemniaczaną i leciutko gotować jeszcze przez 5 minut. Pokroić kaczkę na porcje i polać sosem.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton