| Potrawa: Kaczka w sosie estragonowym | |
| Składniki: 1 sprawiona dzika kaczka
2 łyżki masła 2 łyżki oleju
4 spody karczochów (z puszki) pokrojone w paseczki 2 pomidory sparzone obrane i pokrojone na plasterki 1 mały ząbek czosnku obrany
i rozgnieciony . . 3-4 łyżki posiekanego estragonu
1/8 I śmietany sól i pieprz
Do sałaty:
1 główka sałaty lodowej oczyszczonej umytej i poskubanej na kawałki
100 g sera pieczarkowego przetartego przez sito i wymieszanego z 6 łyżkami octu winnego
4 łyżkami oleju
1 1/2 łyżeczki soli i 1 /2 łyżeczki białego pieprzu - . . .
| Sposób przygotowania: Mięso odciąć od kości i pokroić na cienkie paski. Z porąbanych żeberek zrobić bulion i wygotować go do 200 ml. Mocno rozgrzać w brytfannie masło i olej. Paski mięsa smażyć 5 minut mieszając, po czym wyjąć je i trzymać w cieple. Do brytfanny wrzucić jarzyny, czosnek i estragon, wlać bulion z wygotowanych kości. Zagęścić, domieszać śmietanę i jeszcze wygotować. Przy-prawić solą i pieprzem, włożyć do sosu kawałki kaczki i na maleńkim ogniu gotować przez 10 minut.
Sałatę włożyć do salaterki i wy-mieszać z sosem serowym. | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|