| Potrawa: Dzika kaczka duszona | |
| Składniki: 1 sprawiona dzika kaczka około 850 g
pieprz
3 łyżki stopionego masła
1 łyżka oleju 100 g chudej wędzonej szynki pokrojonej w drobną kostkę
1 cebula obrana i posiekana
1 pęczek włoszczyzny obranej i posiekanej
1 ząbek czosnku obrany i posiekany 10 rozgniecionych jagód jałowca
100 ml białego wytrawnego wina 21ose laurowe
1/2łyżeczki tymianku
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w małej ilości zimnej
. . wody sól i pieprz
2 łyżki masła 100 g drobnych pieczarek oczyszczonych i przekrojonych
na pół 2 łyżki soku cytrynowego szczypta pieprzu
100 ml madery
| Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzać do 220° C. Kaczkę z wierzchu i w środku natrzeć pieprzem, posmarować masłem i położyć w natłuszczonej olejem brytfannie. Obok kaczki rozłożyć szynkę, cebulę, włoszczyznę, czosnek i jałowiec. Polać wszystko resztą stopionego masła i wsunąć brytfannę do piekarnika. Piec 15 minut. Następnie wlać wino, dorzucić liście laurowe i tymianek, zmniejszyć ogień i dusić kaczkę jeszcze 40 minut w tempera-turze 175°C. Wyjąć z brytfanny i trzy-mać w cieple, a sos przetrzeć przez sito razem z jarzynami. Wlać go z powrotem do brytfanny, rozmieszać z mąką ziemniaczaną, zagotować i przyprawić solą i pieprzem.
W rondelku rozpuścić masło, pod-dusić w nim pieczarki, dodać sok cytrynowy, pieprz i maderę. Dusić razem 10 minut. Podzieloną na porcje kaczkę podawać z grzybami, polaną sosem. | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|