strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzika kaczka
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Dzika kaczka duszona
Składniki:
1 sprawiona dzika kaczka
około 850 g
pieprz 3 łyżki stopionego masła 1 łyżka oleju 100 g chudej wędzonej szynki pokrojonej w drobną kostkę 1 cebula
obrana i posiekana 1 pęczek włoszczyzny
obranej i posiekanej 1 ząbek czosnku
obrany i posiekany 10 rozgniecionych jagód jałowca 100 ml białego wytrawnego wina 21ose laurowe 1/2łyżeczki tymianku 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
rozpuszczona w małej ilości zimnej . . wody sól i pieprz 2 łyżki masła 100 g drobnych pieczarek
oczyszczonych i przekrojonych na pół 2 łyżki soku cytrynowego szczypta pieprzu 100 ml madery
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 220° C. Kaczkę z wierzchu i w środku natrzeć pieprzem, posmarować masłem i położyć w natłuszczonej olejem brytfannie. Obok kaczki rozłożyć szynkę, cebulę, włoszczyznę, czosnek i jałowiec. Polać wszystko resztą stopionego masła i wsunąć brytfannę do piekarnika. Piec 15 minut. Następnie wlać wino, dorzucić liście laurowe i tymianek, zmniejszyć ogień i dusić kaczkę jeszcze 40 minut w tempera-turze 175°C. Wyjąć z brytfanny i trzy-mać w cieple, a sos przetrzeć przez sito razem z jarzynami. Wlać go z powrotem do brytfanny, rozmieszać z mąką ziemniaczaną, zagotować i przyprawić solą i pieprzem. W rondelku rozpuścić masło, pod-dusić w nim pieczarki, dodać sok cytrynowy, pieprz i maderę. Dusić razem 10 minut. Podzieloną na porcje kaczkę podawać z grzybami, polaną sosem.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton