Potrawa: Sałatka z dziczyzny | |
|
Składniki: 200 g resztek pieczeni z dziczyzny pokrojonych na małe cienkie plasterki i-
2 jabłka obrane bez pestek pokrojone na małe cienkie plasterki
5 korniszonów pokrojonych na małe plasterki
2 jajka na twardo pokrojone w kostkę
5łyżeczek madery 200 ml majonezu wymieszanego z 2 1 /2 łyżeczkami ostrej musztardy 3łyżki zrumienionych wiórków migdałowych
Wszystkie składniki wymieszać
Naleśniki faszerowane resztkami
z dziczyzny
Na farsz:
250 g posiekanych resztek z dziczyzny
20 ml koniaku
1- łyżka ekstraktu z dziczyzny lub innego ekstraktu mięsnego
1 łyżka keczupu
1 łyżka galaretki porzeczkowej 5 łyżek 30% śmietanki
szczypta skruszonych goździków szczypta sproszkowanego imbiru 2 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich
sól i pieprz
Na naleśniki:
125 g mąki 2 jajka
1/4 I mleka 2 łyżki wody
1/2 łyżeczki soli . 5 łyżek oleju roślinnego do smażenia
Składniki farszu dobrze wymieszać doprawić do smaku zagrzać i trzy-mać w cieple.
|
Sposób przygotowania: Mąkę z pozostałymi składnikami włożyć do miski i rozmieszać trzepaczką na gładkie, lejące się ciasto. Odstawić pod przykryciem na 1 /2-1 godz. i ponownie rozmieszać. Rozgrzać średnią patelnię i polać ją olejem, tak aby dno pokryte było cieniutką warstewką. Nabrać łyżką małą ilość ciasta i przechylając patelnię na boki rozprowadzić je po całym dnie. Kiedy spód naleśnika będzie już jasnobrązowy, łopatką kuchenną odwrócić naleśnik na drugą stronę i także ją zrumienić. Usmażone
naleśniki układać na ogrzanym półmisku, nakładać farsz i rolować. Postępować tak aż do wyczerpania całego ciasta i farszu. |
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |