strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Pierogi, pierożki
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"Zaczerpnięte ze wstępu: „Potrawy z dziczyzny – to klasyczna już pozycja, która od 20lat cieszy się ogromnym powodzeniem na niemieckim rynku wydawniczym! Każde kolejne wydanie jest aktualizowane i wzbogacane o nowinki kulinarne. „Potrawy z dziczyzny” to książka solidna, która nigdy nie zawiedzie, ponieważ podane w niej przepisy były wielokrotnie sprawdzane i wypróbowane. Wszystkie przepisy podane są w sposób przystępny, szczegółowy... Od dań zupełnie prostych do wykwintnych....” Sami to osądżmy...
 
Potrawa: Knedle z dziczyzny
Składniki:
4 łyżki masła 5 łyżek drobno posiekanej zielonej pietruszki 2łyżkiotartej skórki cytrynowej 2-3 cebule
obrane i drobno posiekane 500 g mięsa z jelenia lub sarny
obranego błon i zmielonego 50 g świeżej słoniny
zmielonej i25 g czerstwych bułek pokrojonych na cienkie plasterki i namoczonych w 400 ml ciepłego mleka 2-3 jajka 5łyżek mąki 1 1/4 łyżeczki soli 1/3łyżezki pieprzu
Sposób przygotowania:
Masło rozgrzać w rondelku i dusić w nim pietruszkę, skórkę cytrynową i cebulę, aż będzie szklista. Przełożyć do miski, dodać resztę składników i dobrze wymieszać. Formować z masy knedle o średnicy około 5 cm. W dużym garnku zagotować osoloną wodę, wkładać knedle, a gdy woda znowu się zagotuje, zmniejszyć ogień, aby leciutko bulgotała. Knedle po około 10 minutach wyławiać. Dodatek: czerwona kapusta
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton