strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Pierogi, pierożki
 
Potrawa: Delikatne „pączki" nadziewane sarniną
Składniki:
Nadzienie: 250 g surowej dziczyzny 250g surowej cielęciny (lub wieprzowiny)- -1 mała cebula
obrana
pokrojona na ćwiartki 3 bułki namoczone w 300 m I mleka i odciśnięte 2 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki 3 jajka
50 ml koniaku 2 łyżeczki startej skórki cytrynowej szczypta sproszkowanego imbiru 1 1/4 łyżeczki soli
1/8 łyżeczki pieprzu 15 dużych opłatków olej do smażenia 1 pęczek zielonej pietruszki
Sposób przygotowania:
Zemleć w maszynce dziczyznę, cielęcinę, cebulę i bułki, dodać resztę składników i dobrze wymieszać. Opłatki na krótko zanurzać w zimnej wodzie i do każdego wkładać po 1 łyżce farszu, zawijać i w głębokim oleju smażyć na złoty kolor. Posypać pietruszką. Dodatek: sałatka pomidorowa. INNE WARIANTY > Domieszać do mięsa pełną garść szpinaku, przebranego, umytego, sparzonego, odcedzonego, wyciśniętego i posiekanego. > Zamiast opłatków rozwałkować 300 g ciasta francuskiego na grubość około 4 mm. Wyciąć koło o średnicy 10 cm. Zostawiając wolny brzeg, nałożyć na jedną połowę ciasta farsz, brzeg posmarować żółtkiem. Wolną połowę koła zarzucić na farsz, brzegi docisnąć za pomocą widelca i piec 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 185° C.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton