Potrawa: Sucha kiełbasa z dziczyzny | |
|
Składniki: 1 kg mięsa z udźca sarny lub jelenia bez kości i błon pokrojonego w dużą kostkę
500 g chudej wieprzowiny pokrojonej w dużą kostkę 500 g świeżej słoniny pokrojonej
w dużą kostkę 1 łyżeczka białego pieprzu
2 łyżeczki soli ziołowej
50 g soli peklowania 1 łyżeczka cukru gronowego 1 1/2 łyżeczki żaren gorczycy naturalne jelita
|
Sposób przygotowania: Mięso i słoninę włożyć na 3 godziny do zamrażalnika. Potem zemleć przez duże sitko maszynki. Wymieszać z pieprzem, solą, solą do peklowania i cukrem gronowym, dobrze wyrobić i dodać ziarna gorczycy. Masą napełnić jelita i mocno zawiązać. Przez 7 dni trzymać w chłodnym i przewiewnym miejscu, przez następne 7 dni wędzić na zimno (najlepiej u rzeźnika). |
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |