strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Sosy
 
Potrawa: Sos pieprzowy
Składniki:
40 g masła 1 obrana i posiekana cebula 2 pęczki włoszczyzny
oczyszczonej
umytej i pokrojonej w drobną kostkę 4 gałązki zielonej pietruszki 60 ml octu 220 ml białego wytrawnego wina 150 ml demi-glace lub sosu brunatnego. 204) 150 ml bulionu z dziczyzny lub innego bulionu mięsnego- 1 łyżeczka utłuczonych ziaren pieprzu
Sposób przygotowania:
Masło rozgrzać w rondelku. Cebulę i włoszczyznę podsmażyć na złoty kolor. Dodać pietruszkę, ocet i wino, wygotować do połowy. Domieszać dermglace i bulion. Gotować na małym ogniu przez 1/2 godziny. Wsypać pieprz, gotować jeszcze a przez 5 minut. Przetrzeć przez gęste sito. INNE WARIANTY > Sos doprawić 1 łyżką galaretki porzeczkowej i dodać trochę ostrej musztardy lub soku cytrynowego. > Zagotować z 4 łyżkami śmietany lub 30% śmietanki i 1-2 łyżkami galaretki porzeczkowej. > Dodać do sosu łyżkę przetartych borówek i łyżkę soku cytrynowego. > Dodać 1-2 łyżki drobniutko posiekanych ogórków konserwowych i krótko razem gotować. > Przez 10 minut gotować sos z do-datkiem 2 łyżek obranych, bez pestek, blanszowanych i pokrojonych w drobną kostkę ogórków kiszonych. > SOS KAPAROWY: 2 łyżki kaparów domieszać do sosu, zagotować i odstawić na 5 minut. > SOS SARDELOWY: domieszać 1 łyżkę masła sardelowego > Sos DIANA, do smażonych sznycli, steków i befsztyków z dziczyzny: 100 ml na pół sztywno ubitej śmietanki,1 łyżkę drobniutko pokrojonych trufli i 1 1/2 łyżki drobno usiekanego białka z jajek ugotowanych na twardo. Wszystko wymieszać z gorącym i mocno przyprawionym sosem pieprzowym.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton