strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Sosy
 
Potrawa: Sos pieczarkowy
Składniki:
2 łyżki masła 100 g pieczarek
oczyszczonych i pokrojonych na cienkie plasterki 50 ml białego wytrawnego wicia 300 ml demi-glace 1 łyżka drobno posiekanej zielonej pietruszki
Sposób przygotowania:
Poddusić pieczarki w rozgrzanym maśle, dolać wino i silnie wygotować. Domieszać dermglace i pietruszkę, przyprawić do smaku. INNY WARIANT Domieszać 2-3 łyżki śmietany lub 30% śmietanki i jeszcze trochę wygotować.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton