strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Gulasze, potrawki
 
Potrawa: Zrazy z sarny lub jelenia po staropolsku
Składniki:
Składniki: 70 dag mięsa z udźca bez kości lub polędwicy
1/4 I kwaśnej śmietany
2 dag mąki
4-5 dag suszonych grzybów
10 dag masła
1 kg ziemniaków
sól
pieprz
3/4 I wody
można dodać: 5-7 szt. suszonych śliwek
1-2 ząbki czosnku
jałowiec. Zaprawa jarzynowa: po 5 dag marchwi
pietruszki
selera
10 dag cebuli
2 łyżki oleju
2-3 szt. ziela angielskiego
1-2 listki laurowe
1-2 jagody jałowcowe
5 g cukru.
Sposób przygotowania:
Mięso na zrazy powinno być dobrze skruszałe, można je przetrzymać przez pewien okres w zaprawie jarzynowej lub octowej. Można także obłożyć pokrzywą lub włożyć do kwaśnego mleka. Przygotować zaprawę jarzynową: jarzyny umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać w cienkie plasterki, dodać olej, zmiażdżone przyprawy i dobrze wygnieść. Mięso umyć, zdjąć ścięgna, natrzeć jarzynami, włożyć do emaliowanego garnka, obłożyć pozostałymi jarzynami, przykryć garnek i wstawić do chłodnego miejsca (do +7°C) na 48 godz. Po wyjęciu mięso opłukać z warzyw pod bieżącą zimną wodą, osączyć. Mięso pokrajać w poprzek włókien na małe plastry (po 2 na osobę), lekko rozbić tłuczkiem, oprószyć pieprzem i szybko obsmażyć na maśle. Grzyby namoczyć w przegotowanej ochłodzonej wodzie (3/4 I) i ugotować do miękkości. Grzyby wyjąć z wywaru i pokrajać w paseczki. Do rondla włożyć zrazy, posypać grzybami, za-lać częścią wywaru z grzybów, szczelnie przykryć pokrywką. Dusić na małym ogniu. Do miękkiego prawie mięsa dodać pozostały wy-war z grzybów, zagotować. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w grube plastry i włożyć do rondla z mięsem i grzybami. Rondel przykryć, potrząsnąć ostrożnie, aby sosem oblać ziemniaki i dalej gotować na bardzo małym ogniu. Śmietanę rozmieszać z mąką i wlać do rondla, kiedy ziemniaki będą prawie miękkie. Gotować jeszcze przez 10-15 minut na bardzo małym ogniu. Jeżeli ktoś lubi, to w trakcie gotowania można dodać 2-3 rozgniecione ziarna jałowca, 3-4 namoczone suszone śliwki bez pestek, 1-2 rozgniecione ząbki czosnku. Do zrazów podać białe pieczywo, buraczki zasmażane, kapustę czerwoną, zieloną sałatę,
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton