strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Sosy
 
Potrawa: Sos brunatny lub hiszpański
Składniki:
30 g masła 40 g chudego wędzonego boczku pokrojonego w drobną kostkę 1 średnia cebula
obrana i posiekana 1 pęczek włoszczyzny
oczyszczonej n pokrojonej 30 g mąki 1 112 I bulionu z dziczyzny 1141 białego wytrawnego wina 1 liść laurowy
1 gałązka tymianku 4 gałązki zielonej pietruszki 8 ziaren pieprzu
114 łyżeczki soli 1 łyżka pasty pomidorowej lub 2-3 posiekane pomidory
Sposób przygotowania:
Masło i boczek stopić w dużym rondlu, lekko zrumienić na tłuszczu cebulę i włoszczyznę. Wsypać mąkę, zasmażyć na rumiano. Wlać 1 l bulionu, wino, dodać zioła i przyprawy. Doprowadzić do wrzenia. Na małym ogniu gotować powolutku 2 godziny, zbierając z powierzchni szumowiny. Przetrzeć przez gęste sito, rozmieszać z 200 ml bulionu i na najmniejszym ogniu gotować jeszcze 2 godziny. Nadal zdejmować szumowiny tworzące się na powierzchni. Następnie dodać pastę pomidorową lub pomidory i resztę bulionu. Gotować jeszcze przez godzinę. Sos znowu przetrzeć przez gęste sito. Sosu tego należy przygotować więcej, na zapas, i zamrozić.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton