strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Jeleń
  Rodzaj potrawy: Kotlety, bitki, medaliony
 
Potrawa: Bitki z jelenia, daniela lub sarny
Składniki:
Składniki: 70-80 dag mięsa z udźca lub łopatki (bez kości)
7 dag cebuli
5-7 dag tłuszczu
2 dag mąki
sól
pieprz
ziele angielskie
liść laurowy i szklanka wody lub wywaru. Zaprawa z jarzyn: 5 dag marchwi
3-4 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
2 ząbki czosnku
3-4 ziarna pieprzu
5 gram cukru.
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zdjąć ścięgna i błony. Przygotować zaprawę jarzynową: jarzyny umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać w cienkie krążki (cebulę w kostki), dodać olej, zmiażdżone przyprawy i dobrze wygnieść. Mięso natrzeć jarzynami, włożyć do emaliowanego garnka lub porcelanowej miski, pozostałymi jarzynami obłożyć mięso, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (+7°C) na 48 godz. Później mięso wyjąć, oczyścić z warzyw, pokrajać na porcje (ukośnie w poprzek włókien). Każdą porcję rozbić tłuczkiem do uzyskania plastrów grubości około 2 cm. Oprószyć mąką i obsmażyć z obu stron na ostrym ogniu. Obsmażone mięso przełożyć do rondla, dodać cebulę pokrojoną w kostkę i zarumienioną na tłuszczu (pozostałym ze smażenia mięsa), zmiażdżone przyprawy, wlać wodę lub-wywar i dusić do miękkości pod przykryciem. Nadmiernie wyparowany sos uzupełnić przegotowaną wodą. Po-. trawę posolić gdy mięso będzie miękkie (bez soli szybciej gotuje się). Zbyt rzadki sos można zagęścić dodając łyżeczkę mąki rozprowadzonej w zimnej wodzie. Można dodać trochę , śmietany, 1 dag masła lub też (przed rozpoczęciem duszenia) 10 dag drobno pokrojonych grzybów. f Podawać z kaszą gryczaną, perłową, buraczka-mi, surówką z porów.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton