strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Pierogi, pierożki
 
Potrawa: Pierogi z mięsem z dziczyzny
Składniki:
Składniki na 10 porcji. Nadzienie: 1
30 kg drobnego mięsa bez kości
10 dag cebuli
2-4 ząbki czosnku
sól
pieprz
majeranek
jałowiec (mogą być inne przyprawy)
2-3 grzyby suszone. Ciasto: 80 dag mąki
około 0
3 I wody
sól
można dodać 1 jajko.
Sposób przygotowania:
Mięso i namoczone grzyby oraz cebulę udusić lub ugotować w niewielkiej ilości wody, ochłodzić, zmielić w maszynce. Masę doprawić do smaku solą, przyprawami, roztartym czosnkiem. Dobrze wyrobić z częścią lub całością przecedzonego sosu. Z przesianej mąki i dobrze ogrzanej wody z solą wyrobić luźne ciasto. Wyrobione ciasto pozostawić pod przykryciem na 1-2 godziny. Ciasto rozwałkować, szklanką lub foremką wykrajać krążki. Na każdy krążek położyć farsz i bardzo dokładnie zlepić brzegi pierogów. Gotować partiami w osolonej wodzie. Gorące pierogi podawać polane słoniną z ostrymi sałatkami i surówkami. Pierogi można podawać jako dodatek do zup czystych.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton