strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Zrazy
 
Potrawa: ZRAZY SIEKANE Z SARNY
Składniki:
~Składniki: 10dog podgardla lub tłustego boczku
50 dog mięsa z udźca lub comber;~ (najlepiej z młodej sztuki. f 0 dog smalcu
10 dog cebuli
1-2 ząbki czosnku
do obsypania zrazów mąka bulka tarta w równej proporcji
sól
pieprz. Zaprawa jarzynowa po 5 dog selera
pietruszki i marchewki

10 dog cebuli
łyżka oleju
szczypta saletry
pieprz
przyprawa „jarzynka" lub „Vegeta".
Sposób przygotowania:
Przygotować zaprawę: jarzyny umyć, oczyścić, opłukać, zetrzeć grubej tarce :lub pokrajać w cienkie plasterki (cebulę w drobną kostkę), wygnieść razem z olejem; przyprawą' jarzynką i saletrą. Mięso umyć i odsączyć z wody, natrzeć za-praw~ z jarzyn, włożyć do emaliowanego naczynia. naczynie przykryć i wstawić, dr7 chłodnego miejsca na 2-3 godziny (mięso z młodej sztuki) lub na parę godzin - ze starszej sztuki. Później z mięsa zdjąć przyprawy, tasakiem lub nożem bardzo drobno posiekać (mięso siekać razem z boczkiem). Nie wolno mięsa zmi2lić przez maszynkę, ponieważ potrawa traci na smaku. Również w cebulę posiekać bardzo drobno, czosnek rozetrzeć z solą. Masę mięsną dobrze wyrobić z cebulą, czosnkiem, doprowadzić do smaku sofą-i pieprzem. Uformować dość grube (około 2 cm grubości) owalne zrazy obtoczyć w bułce wymieszanej z mąką, pozostawić w chłodnym miejscu na kil-kanaście minut, aby panierka dobrze przy-kleił się do zrazów. Smażyć na gorącym tłuszczu. Zrazy podawać z frytkami; czerwoną kapust surówką z porów, zieloną sałatą. ~można je jeść również zimno, są doskonałym dodatkiem do kanapek. - (Przepis to oryginalną danie otrzymałam od pracownika naukowego Kliniki Endokrynologicznej we Wrocławiu, a jednocześnie myśliwego).
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton