strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Pieczeń z jelenia nadziewana pieczarkami
Składniki:
Składniki: 60-7~ dog mięsa z udźca (jednolity kawałek)
10 dog cebuli
2U dog pieczarek
3 łyżki bułki tartej
10 dog smalcu
sól
pieprz. Zaprawa jarzynowa: po 5 dog marchwi
pietruszki i selera. 10 ~dag cebuli. po parę ziaren ziela angielskiego
jałowca i pieprzu. 1 listek laurowy
2 łyżki oleju
cukier.
Sposób przygotowania:
Przygotować zaprawę jarzynową obrane i wypłukane jarzyny pokrajać w .cienkie plasterki (cebulę 'N kostkę) i dobrze wygnieść ze zmiażdżonymi przyprawami. olejem i odrobiną cukru. Mięso umyć, osączyć z wody. natrzeć przyprawami, włożyć do emaliowanego lub porcelanowego naczynia, posypać pozostałymi z nacierania jarzynami, naczynie przykryć i. Wstawić na 48 godz. do chłodnego miejsca . Przed sporządzeniem 'potrawy z mięsa zdjąć warzywa. Mięso rozbić na dość cienkie płaty, posypać salą i pieprzem. Przygotować, nadzienie: cebulę pokrajać w drobną kostkę , podsmażyć na tłuszczu razem z pokrojonym pieczarkami. Do lekko ochłodzonej masy do-dać bułkę tartą, doprawić do smaku solą I pieprzem. Masę przełożyć na mięso; równomiernie rozsmarować, zwinąć tak jak makowiec i obwiązać lnianym lub bawełnianym sznurkiem. - Brytfannę wysmarować smalcem, włożyć mięso, psi wierzchu polać gorącym tłuszczem ; i wstawić do ogrzanego piekarnika. W trakcie' pieczenia mięso skrapiać gorącą wodą lub` wywarem. Upieczone mięso podzielić na porcje tuż przed podaniem. Jako dodatek mogą być frytki, surówka z porów, selera, zielona sałata. -
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton