strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Żeberka
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Żeberka dzicze duszone
Składniki:
1 kg żeberek
sól
4-5 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
2 listki laurowe
ćwierć łyżeczki tymianku
sok z 1 cytryny
2 kromki suchego razowego chleba
20 g migdałów
pół szklanki gęstej
kwaśnej śmietany
1 szklanka czerwonego wina
gałązka estragonu
1 łyżka masła.
Sposób przygotowania:
Razowy chleb zetrzeć, przesiać przez sito, wymieszać ze śmietaną i posiekanymi listkami estragonu. Umyte żeberka ugotować w osolonej wodzie z sokiem z cytryny, ziołami i korzeniami. Miękkie wyjąć, ostudzić, usunąć kości. Mięso natrzeć przygotowanym sosem, posypać posiekanymi migdałami, zrumienić na maśle, skropić winem i dusić chwilę, podlewając winem.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton