| Potrawa: Dzika kaczka po myśliwsku | |
| Składniki: kaczka (tylko starsza) 100-150 dag tłuszczu 10 dag marchewki 5 dag pietrusz-ki 5 dag selera 5 dag cebuli 2-3 dag mąki 1 liść laurowy 1-2 ziarna ziela angielskiego 1-2 ziarna jałowca sok z 1/2 cytryny lub kwasek cytrynowy 1 dag ostrej musztardy 100 dag śmietany gęstej sól pieprz cukier.
Zalewa octowa: 200 ml octu 400 ml wody 10 dag cebuli 2-3 ziarna ziela an-gielskiego 1-2'liście laurowe 5 g cukru.
| Sposób przygotowania: Skruszałą kaczkę oskubać, opalić nad ogniem, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody. Przygotować zalewę: wodę zagotować z octem, pokrojoną w plastry cebulą, przyprawami i ochłodzić. Do emaliowanego garnka włożyć kaczkę, zalać zimną zalewą, przykryć naczynie i wstawić do chłodnego miejsca (do +7°C) na 3-5 dni. W tym czasie zmieniać położenie kaczki w zalewie. Po wyjęciu z zalewy, kaczkę osączyć. Jarzyny umyć, oczyścić, pokrajać w kostkę. Rozdrobnione warzywa z rozmiażdżonymi ziarnami ziela angielskiego i jałowca, liściem laurowym podsmażyć na tłuszczu, włożyć podzieloną na porcję kaczkę, wlać około pół szklanki wody i dusić na wolnym ogniu. Pod koniec duszenia całość skropić cytryną lub rozprowadzonym kwaskiem cytrynowym (można też zastąpić zalewą octową). Miękką kaczkę wyjąć, warzywa przetrzeć, dodać do przecedzonego sosu oraz śmietanę, jasnozłotą zasmażkę, za-gotować doprawić do smaku musztardą, solą, przyprawami i cukrem, włożyć porcje kaczki, zagotować. Kaczkę można po-dać z kaszą gryczaną, jęczmienną, grochem przetartym, ziemniakami pieczony-mi, knedlami, ogórkami konserwowymi, borówkami, buraczkami. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|