strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzika kaczka
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Dzika kaczka z pieczonymi ziemniakami
Składniki:
1 kaczka
5-10 dag tłuszczu do pieczenia
10-15 dag słoniny
1
5-2 kg ziemniaków średniej wielkości
1-2 ząbki czosnku
1-2 grzyby suszone
1 pęczek zielonej pietruszki
sól
pieprz
majeranek
cząber. Zalewa octowa: 100 ml octu
400 ml wody
2-3 ziarna ziela angielskiego
1-2 ziarna jałowca
1-2 listki laurowe.
Sposób przygotowania:
Skruszałą kaczkę oskubać z piór, opalić nad ogniem, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody. Przygotować zalewę: wodę zagotować z octem i przyprawami, ochłodzić. Kaczkę włożyć do emaliowanego garnka lub porcelanowej miski, zalać zimną zalewą, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do +7°C) na 2 dni. Po wyjęciu z zalewy kaczkę osączyć, na-trzeć solą i roztartym czosnkiem i pozo-stawić w chłodnym miejscu na 2-3 godziny. Grzyby namoczyć, ugotować, wyjąć i bardzo drobno posiekać. Ziemniaki umyć, obrać. Część z nich (około 40 dag) pokrajać w cząstki (ósemki), podsmażyć na tłuszczu na złoty kolor (można nie podsmażać) i wymieszać z posiekanymi grzybami, połową usiekanej zielonej pietrusz-ki, lekko oprószyć solą, pieprzem i przyprawami. Do wnętrza tuszki włożyć aromatyczne ziemniaki, zaszyć lub Spiąć wykałaczkami. Kaczkę obłożyć plasterka-mi słoniny, obwiązać nitką. Dno brytfanny wyłożyć pozostałymi plasterkami słoniny, na niej kaczkę, polać stopionym tłuszczem. Piec skrapiając wodą, później wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia zdjąć słoninę i równomiernie zrumienić kaczkę. Upieczoną kaczkę wyjąć i wstawić do ciepłego miejsca, aby nie ostygła. Pozostałe, całe i obrane ziemniaki obgotować w osolonej wodzie (około 2-3 minut), wyjąć, osączyć z wody, włożyć do tłuszczu, w którym piekła się kaczka (nadmiar sosu odparować). Piec polewając tłuszczem, gdy ziemniaki zrumienią się na złoty kolor, zmniejszyć dopływ ciepła i piec do miękkości. Kaczkę podzielić na porcje i podawać z położonymi obok upieczonymi ziemniakami posypanymi posiekaną pietruszką zieloną oraz z surówkami z kapusty białej i czerwonej, zieloną sałatą i kompotem.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton