strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Boczek dziczy z kapustą
Składniki:
500 g kwaszonej kapusty
500 g boczku
po ćwierć łyżeczki mielonego kminku i pieprzu
10 ziarenek jałowca
2 łyżki smalcu
1 łyżeczka mąki
sól
2 szklanki rosołu
1 cebula.
Sposób przygotowania:
Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na smalcu, dodać posiekaną kwaszoną kapustę, jałowiec, kminek i pieprz, dokładnie wymieszać i chwilę dusić. Włożyć natarty solą boczek zalać rosołem i dusić na małym ogniu. Gdy boczek miękki, wyjąć, podzielić na porcje. Rozkłócić mąkę z łyżką wody, zagęścić kapustę, wymieszać. Włożyć bo-czek, podgrzać. Podawać z ziemniakami z wody.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton