| Potrawa: PIZZA Z SZYNKĄ Z DZIKA |  |
| Składniki: Składniki. Ciasto: 25 dag mąki 3 dag drożdży oliwa sól woda.
Dodatki: 15-25 dag szynki wędzonej z dzika (mogą być okrawki obsuszone plasterki) 25 dag tartego sera żółtego 3-4 ząbki czosnku 10 dag cebuli po pół łyżki oregano i bazylii sól pieprz 50 dag pomidorów pokrajanych w plastry kilka krążków papryki pieprz.
| Sposób przygotowania: Przygotować ciasto: z mąki, drożdży, szczypty soli i 4 łyżek oliwy wyrobić ciasto (składniki muszą być ciepłe o podobnej temperaturze, wówczas ciasto uda się), pozostawić przykryte ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Ponownie wyrobić dodając do ciasta trochę pieprzu. Rozwałkować cienki placek, włożyć do tortownicy lub innej okrągłej formy, brzegi ciasta lekko podwinąć na brzeg formy, aby powstała niecka. Ciasto posmarować oliwą wymieszaną ze zmiażdżonym czosnkiem, ułożyć ładnie kawałki szynki, krążki papryki, cebuli i pomidorów, całość posypać tartym żółtym serem wymieszanym z ziołami. Naczynie z pizzą wstawić do nagrzanego piekarnika i piec od 15 do 40 minut (w zależności od grubości placka drożdżowego). Po upieczeniu natychmiast gorącą pizzę podawać do jedzenia. Podgrzewana traci na wyglądzie i smaku. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|