strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Jeleń
  Rodzaj potrawy: Różności
 
Potrawa: NALEŚNIKI BISZKOPTOWE Z PIECZENIĄ Z JELENIA
Składniki:
Składniki: ciasto: 25 dag maki
3 jajka
1 szklanka mleka
pół szklanki wody
1 łyżka roztopionego masła
szczypta soli
kawałek słoniny do smarowania patelni. Nadzienie: 40 dag aromatyzowanej pieczeni z jelenia (może to być resztka ze świąt)
1 łyżka drobno posiekanej zielonej pietruszki
2-3 ząbki czosnku
parę łyżek wywaru lub sosu z pieczeni
sól
pieprz
tłuszcz do smażenia.
Sposób przygotowania:
Przygotować naleśniki: żółtka oddzielić od białek. Żółtka rozbić z mlekiem, dodać przesianą mąkę, sól, wyrobić na jednolitą masę, rozprowadzić ciepłą przegotowaną wodą i jeszcze raz dokładnie wyrobić, odstawić na pół godziny. Następnie ubić pianę z białek, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać i natychmiast smażyć placki. Podgrzaną patelnię posmarować słoniną, wlać porcję ciasta i smażyć, aż ciasto zacznie odstawać od patelni, odwrócić na drugą stronę, dosmażyć. Usmażone naleśniki układać na talerzu położonym na garnku z gorącą wodą. Przygotować nadzienie: mięso zmielić przez maszynkę, dodać roztarty czosnek z solą, rozdrobnioną zieloną pietruszką, doprawić do smaku solą i pieprzem, dobrze wymieszać. Gdyby nadzienie było zbyt gęste, dodać parę łyżek wywaru lub sosu z pieczeni. Na ciepłe naleśniki nałożyć nadzienie, zło-żyć w książeczkę, podsmażyć na tłuszczu na rumiano i natychmiast podawać z ostrymi surówkami
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton