strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Boczek dziczy pieczony
Składniki:
2 kg boczku
200 g cukru
250 g suszonych śliwek
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
sól
ćwierć łyżeczki mielonego cynamonu.
Sposób przygotowania:
Śliwki umyć, namoczyć w małej ilości wody, a następnie wydrylować. Nasolony boczek przesmażyć z obu stron na patelni, przełożyć, do rondla, podlać czerwonym winem i wodą, w której moczyły się; śliwki. Dusić pod przykryciem. Po 45 minutach dodać śliwki. Gdy boczek miękki, wyjąć, pokroić na 6-8 kawałków. Każdy kawałek posypać cynamonem i dość grubo cukrem. Kawałki mięsa ułożyć ciasno na blasze, wstawić do gorącego piekarnika i piec, aż cukier roztopi się i nabierze jasnobrązowego koloru. Pokryte karmelem kawałki boczku I ułożyć na półmisku, obłożyć śliwkami.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton