strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Różności
 
Potrawa: NALEŚNIKI Z SARNIM NADZIENIEM, PO WĘGIERSKU
Składniki:
przykryć. Ciasto: 25 dag mąki; 2 jajka
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
2 tyki oleju lub 1 łyżka roztopionego urasta (margaryny)
szczypta soli
kawałek słoniny do smażenia. Nadzienie: 40 dag drobnego skruszałego mięsa z sarny
5 dag cebuli
5 dag tłuszczu
ostra i słodka papryka w proszku
sól
pół szklanki śmietany.
Sposób przygotowania:
Przygotować naleśniki: mleko dobrze roztrzepać z jajkami, dodać przesianą mąkę, szczyptę soli i wyrobić na jednolitą masę, rozprowadzić ciepłą, przegotowaną wodą, dodać tłuszcz i jeszcze raz dobrze wymieszać, odstawić na pół godziny, aby ciasto „dojrzało". Na czystą patelnię (najlepiej o średnicy 17-20 cm) wsypać warstwę soli, silnie pod-grzać, aż sól zacznie „podskakiwać" na patelni. Rozgrzaną sól wysypać z patelni, powycierać suchą ściereczką (patelni nie myć). Za-bieg ten zabezpiecza naleśniki przed przyklejaniem do patelni. Przed każdorazowym smażeniem placków, gorącą patelnię posmarować kawałkiem słoniny, wlać porcję ciasta (nadmiar zlać). Smażyć do momentu, kiedy placek zaczyna od-stawać od patelni, przewrócić na drugą stronę, dosmażyć. Usmażone naleśniki układać na płaskim talerzu położonym na garnku z gorącą wodą, aby nie wystygły, ponieważ zimne placki nie są elastyczne i w trakcie formowania z nadzieniem łamią się. Przygotować nadzienie: cebulę obrać opłukać, pokrajać w drobną kostkę, lekko zrumienić (zeszklić) na tłuszczu w płaskim rondlu, dodać pokrajane mięso, parę łyżek wody, udusić pod przykryciem. Całość ochłodzić, zmielić przez maszynkę, doprawić do smaku solą ostrą i słodką papryką w proszku (nadzienie powinno być dość pikantne). Na ciepłe placki naleśnikowe nałożyć nadzienie, zwinąć w rulonik. Do sosu pozostałego z duszenia mięsa do-dać śmietanę, doprawić do smaku. Sosem tym posmarować naleśniki ze wszystkich stron, ułożyć w żaroodpornym naczyniu do zapiekania, polać resztą sosu i krótko zapiec w piekarniku. Naleśniki podawać z dodatkiem sałatki z pomidorów, ostrych surówek.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton