| Potrawa: NALEŚNIKI Z SARNIM NADZIENIEM, PO WĘGIERSKU | |
| Składniki: przykryć. Ciasto: 25 dag mąki; 2 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 2 tyki oleju lub 1 łyżka roztopionego urasta (margaryny) szczypta soli kawałek słoniny do smażenia. Nadzienie: 40 dag drobnego skruszałego mięsa z sarny 5 dag cebuli 5 dag tłuszczu ostra i słodka papryka w proszku sól pół szklanki śmietany.
| Sposób przygotowania: Przygotować naleśniki: mleko dobrze roztrzepać z jajkami, dodać przesianą mąkę, szczyptę soli i wyrobić na jednolitą masę, rozprowadzić ciepłą, przegotowaną wodą, dodać tłuszcz i jeszcze raz dobrze wymieszać, odstawić na pół godziny, aby ciasto „dojrzało".
Na czystą patelnię (najlepiej o średnicy 17-20 cm) wsypać warstwę soli, silnie pod-grzać, aż sól zacznie „podskakiwać" na patelni. Rozgrzaną sól wysypać z patelni, powycierać suchą ściereczką (patelni nie myć). Za-bieg ten zabezpiecza naleśniki przed przyklejaniem do patelni.
Przed każdorazowym smażeniem placków, gorącą patelnię posmarować kawałkiem słoniny, wlać porcję ciasta (nadmiar zlać). Smażyć do momentu, kiedy placek zaczyna od-stawać od patelni, przewrócić na drugą stronę, dosmażyć.
Usmażone naleśniki układać na płaskim talerzu położonym na garnku z gorącą wodą, aby nie wystygły, ponieważ zimne placki nie są elastyczne i w trakcie formowania z nadzieniem łamią się.
Przygotować nadzienie: cebulę obrać opłukać, pokrajać w drobną kostkę, lekko zrumienić (zeszklić) na tłuszczu w płaskim rondlu, dodać pokrajane mięso, parę łyżek wody, udusić pod przykryciem. Całość ochłodzić, zmielić przez maszynkę, doprawić do smaku solą ostrą i słodką papryką w proszku (nadzienie powinno być dość pikantne).
Na ciepłe placki naleśnikowe nałożyć nadzienie, zwinąć w rulonik.
Do sosu pozostałego z duszenia mięsa do-dać śmietanę, doprawić do smaku. Sosem tym posmarować naleśniki ze wszystkich stron, ułożyć w żaroodpornym naczyniu do zapiekania, polać resztą sosu i krótko zapiec w piekarniku.
Naleśniki podawać z dodatkiem sałatki z pomidorów, ostrych surówek. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|