strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Różności
 
Potrawa: KIEŁBASA Z DZIKA LUB SARNY Z DODATKIEM WIEPRZOWINY
Składniki:
Proporcja mięsa z dzika lub sarny do wołowiny i wieprzowiny może być różna
najczęściej dodaje się do 50% wołowiny lub wieprzowiny. Surowce: 3 kg skruszałego mięsa z dzika lub sarny
1 kg wołowiny (zrazowej) lub 1 kg wieprzowiny (łopatka)
0
5-1 kg słoniny
10-12 dag soli
1 dag saletry
1 dag pieprzu
kilkanaście ziaren ziela angielskiego i jałowca
kolendry (można dodać inne przy-prawy
np. czosnek).
Sposób przygotowania:
Z mięsa usunąć błony i ścięgna. Słoninę i mięso pokrajać w bardzo drobną kostkę, dodać saletrę, sól i zmiażdżone przy-prawy. Składniki dobrze wymieszać i pozostawić na kilkanaście godzin w zimnym miejscu. Jelita napełnić ściśle masą mięsną i końce jelit związać. Kiełbasy rozwiesić w chłodnym i przewiewnym miejscu na tydzień. Wędzić w zimnym dymie przez 5-6 dni. Kiełbasę można przetrzymywać przez dłuższy czas powieszoną w zimnym i przewiewnym miejscu.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton