| Potrawa: NALEWKA Z DERENIA | |
| Składniki: Składniki: dereń spirytus syrop: 1 kg cukru 2 szklanki wody. Jakość nalewki zależy od dojrzałości derenia; najlepsze są owoce które same opadną z krzewów (koniec września początek października).
| Sposób przygotowania: Owoce przebrać, usunąć uszkodzone i zanieczyszczone, szybko umyć, osączyć z wody, owoce wydrylować (usunąć pestki) lub przynajmniej pokłuć. Gąsiorek napełnić do 3/4 wysokości owocami derenia, zalać spirytusem, szczelnie zakorkować i postawić w ciepłym miejscu na 4-6 tygodni. Następnie spirytus zlać do drugiego gąsiorka lub butelek, zakorkować i pozostawić w ciemnym miejscu. Owoce w gąsiorku zalać ochłodzonym syropem (syrop musi zakryć owoce). W razie potrzeby zwiększyć ilość syropu przyjmując proporcję: do każdego 1 kg cukru
dodać 2 szklanki wody. Zakorkowany gąsiorek z owocami wstawić do ciepłego miejsca na miesiąc, później zlać nalewkę. Obydwie nalewki połączyć, dobrze wymieszać napełnić butelki, zakorkować, przykleić karteczki z nazwą i datą sporządzenia. Po paru miesiącach przechowywania w ciemnym miejscu nalewka będzie doskonała.
Jako ciekawostkę podam, że przetworami z berberysu i derenia nasze praprababce zapełniały obszerne spiżarnie. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|