| Potrawa: KOMPOT Z MIRABELEK | |
| Składniki: Składniki: 1 kg dojrzałych jędrnych mirabelek 3/4 I wody 25-30 dag cukru.
| Sposób przygotowania: Mirabelki przebrać, umyć, osączyć z wody, usunąć ogonki, włożyć do czystych słoików. Wodę zagotować z cukrem i zalać gorącą zalewą owoce w słoikach do wysokości około 3 cm poniżej brzegu stoika. Słoiki zamknąć pokrywka-mi, wstawić do garnka z dnem wyłożonym listew-kami drewnianymi lub gazetami, wlać wodę o temperaturze zbliżonej do temperatury stoików, garnek przykryć i gotować (pasteryzować) przez 15-20 minut na małym ogniu (owoce wówczas nie rozpadną się). Po tym czasie słoiki wyjąć, ochłodzić. Przechowywać w chłodnym, suchym i zaciemnionym miejscu.
Kompot można wykorzystać do sporządzania zup i deserów. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|