| Potrawa: Marmolada wieloowocowa | |
| Składniki: Składniki: 50 dag Tarniny 50 dag derenia 50 dag głogu 50 dag jabłek 1 kg cukru.
| Sposób przygotowania: Owoce przebrać, umyć, usunąć pestki. Jabłka umyć, obrać, pokrajać w ćwiartki lub ósemki, usunąć gniazda nasienne. Wszystkie owoce wymieszać, rozgotować z niewielką ilością wody, przetrzeć przez sito lub zmiksować. Do rondla włożyć przecier owocowy i odparować (gotując) stale mieszając, aby nie przypalił się. Następnie dodać cukier i dalej smażyć (około 20 minut) stale mieszając. Gorącą marmoladę przełożyć do czystych słoików, zamknąć wieczkami, słoiki przykryć kocykiem i powoli ochłodzić. Przechowywać w chłodnym, suchym i zaciemnionym miejscu.
Marmolada doskonale smakuje z pieczywem, można z nią piec rogaliki, bułeczki, kruche ciasteczka, smarować roladę biszkoptową, ranty tortowe, pierniki. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|