strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Różności
 
Potrawa: Sok z jarzębiny
Składniki:
Składniki: 1 kg dojrzalej jarzębiny
80 dag cukru
0
8 I wody.
Sposób przygotowania:
Jarzębinę przebrać, umyć, osączyć i włożyć do wrzącej wody (2 I), zagotować, odcedzić, osączyć. Z wody i cukru ugotować syrop, włożyć owoce jarzębiny i gotować parę minut. Przecedzić przez gęste sito, sok jeszcze raz zagotować i wrzący wlać do czystych butelek, zamknąć nakrętkami. Przechowywać w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu. Sok doskonale nadaje się do sporządzania napoi, jako dodatek do kisieli, budyniu, galaretek owocowo-mlecznych.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton