strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Gęś
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Gęś po staropolsku
Składniki:
Składniki: młoda gęś
15 dag wędzonego boczku
szklanka wytrawnego białego wina
10 dag suszonych śliwek
5-10 dag piernika
10 dag cebuli
2-3 ząbki czosnku
2 dag rodzynek
sól
pieprz
bazylia
parę ziaren jałowca
2-3 goździki. Marynata: szklanka octu
6 szklanek wody
po 10 dag marchwi
pietruszki
selera i cebuli
2 dag cukru
2-3 listki laurowe
parę ziaren ziela angielskiego.
Sposób przygotowania:
Warzywa oczyścić, pokroić w plasterki, zalać wodą i zagotować. Następnie dodać ocet (można zmniejszyć ilość) i ponownie zagotować. Sprawioną tuszkę umyć, zalać zimną marynatą i wstawić do chłodziarki na 2-3 dni, kilkakrotnie obracając gęś w marynacie. Mięso powinno być całe zanurzone w marynacie. Po wyjęciu z marynaty gęś natrzeć solą, zmiażdżonymi przyprawami, rozgniecionym czosnkiem i pozo-stawić na 2-3 godziny w chłodnym miejscu. Dno brytfanny wyłożyć plasterkami boczku (połową), na nim ułożyć tuszkę ze związanymi nogami, obłożyć z wierzchu pozostałym boczkiem. Piec w rozgrzanym piekarniku skrapiając wodą (3-4 łyżki), a później wytworzonym sosem. Śliwki umyć w ciepłej wodzie, usunąć pestki, pokrajać w drobną kostkę i dodać pod koniec pieczenia razem z umytymi rodzynkami i winem. Miękką gęś wyjąć, wyporcjować. Piernik zetrzeć na tarce, dodać do sosu i rozgotować. Podawać z ziemniakami lub kaszą i surówkami.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton