| Potrawa: Płonące naleśniki a la Gundel | |
| Składniki: Składniki: 8 usmażonych naleśników (po 2 na osobę) 50 g rumu.
Nadzienie: 15 dag zmielonych włoskich orze-chów pól szklanki mleka 2-3 łyżki cukru
1 łyżka masła 1 łyżka rumu 2 dag rodzynków można dodać 1-2iyżeczki cukru waniliowego. Sos. pól (5 dag) czekolady gorzkiej lub deserowej 1 łyżka kakao 1-2 łyżki cukru pól szklanki mleka 1 łyżeczka mąki.
| Sposób przygotowania: Przygotować nadzienie: zagotować mleko razem z cukrem i cukrem pudrem, dodać orzechy i gotować, aż masa zgęstnieje, zdjąć z ognia, dodać masło, sparzone wrzątkiem rodzynki i masę dokładnie wymieszać.
Sos: czekoladę roztopić, dodać kakao, cukier, mleko z rozprowadzoną w nim mąką, chwilę pogotować na bardzo małym ogniu (można ustawić na płytce lub wstawić do garnka z gotującą się wodą). Gęsty sos odstawić z ognia. Naleśniki posmarować nadzieniem, złożyć na czworo lub zwinąć w ruloniki i ułożyć jeden obok drugiego w żaroodpornym naczyniu, polać sosem, wstawić na chwilę do silnie nagrzanego piekarnika. Gorące naleśniki tuż przed podaniem do jedzenia skropić rumem i zapalić. Oczywiście lepiej będzie, jeżeli rum doda-my do sosu w ostatniej fazie jego przyrządzania i zrezygnujemy z zapalania deseru. Wprawdzie to mniej efektowne podanie, ale za to bezpieczniejsze. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|