strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Pieczeń~ z dzika po marynarsku
Składniki:
2 kg mięsa bez kości
100 g masła
150 g wędzonego boczku
2 cebule
sól
10 ziarenek pieprzu
1 szklanka rosołu
1 kieliszek czerwonego wina
sok z połówki cytryny
1 łyżeczka mąki
2 szklanki mleka.
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zalać mlekiem i zostawić na noc. Osuszyć je, mocno wygnieść ręką, ułożyć w misce, zalać stopionym masłem i wynieść w chłodne miejsce na 1-2 dni. Następnie naszpikować gęsto boczkiem i obsmażyć, rumieniąc ze wszystkich stron. Dodać pokrojone w plasterki cebule, sól, pieprz, skropić sokiem z cytryny i winem, dusić na małym ogniu pod przykryciem, często skrapiając rosołem. Gdy mięso miękkie, wyjąć, podzielić na części. Sos zagęścić mąką, prze-trzeć przez sito. Pokrojone mięso włożyć do sosu i chwilę razem podgrzewać.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton