strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Słonka
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: SŁONKI NADZIEWANE OWOCAMI
Składniki:
Składniki: 4 sionki
1 kg owoców: jabłka
pomarańcze
banany
śliwki ptaszki (mogą być z kompotu)
10 dag margaryny lub masła
mielona papryka lub pieprz
sól.
Sposób przygotowania:
Słonki oskubać z piór, wypatroszyć, umyć. osączyć z wody, wytrzeć ściereczką, natrzeć solą, oprószyć papryką lub pieprzem i pozostawić na 1-2 godziny w chłodnym miejscu. Owoce umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry i rozdrobnić: jabłka pokrajać w ósemki i usunąć gniazda nasienne, pomarańcze (najlepiej mandarynki) podzielić na cząstki, banany po-krajać w grubsze plasterki, ze śliwek usunąć pestki i podzielić na cztery części. Tuszki słonek napełnić rozdrobnionymi owocami, brzegi jamy brzusznej spiąć wykałaczkami lub zaszyć białą, bawełnianą nitką, włożyć do brytfanny, obłożyć pozostałymi owocami, po-lać roztopionym masłem lub margaryną i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec skrapiając początkowo wrzącą wodą, później wytworzonym sosem. Upieczone słonki wy-jąć, zdjąć nici lub wyciągnąć wykałaczki. Sos doprawić do smaku i ponownie włożyć do nie-go słonki. Upieczone pięknie zrumienione ptaszki podawać obłożone owocami (tymi, które piekły się obok tuszek), polane niewielką ilością sosu z dodatkiem drążonych ziemniaków, frytek, zielonej sałaty, cykorii.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton