strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Polędwica dziczą w sosie morelowym
Składniki:
1
5 kg polędwicy
sól
łyżka smalcu. Marynata: 1 szklanka czerwonego wina
sok z cytryny
2 szklanki wody
2 cebule
6-8 suszonych śliwek
1 listek laurowy
po 10 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
20 ziarenek jałowca
3 goździki; szczypta imbiru. Sos: 1 łyżka marmolady morelowej
pół łyżeczki cukru
kawałek cynamonu
1 łyżka masła
1 łyżeczka mąki.
Sposób przygotowania:
Składniki marynaty zagotować. Umytą polędwicę (comber) ułożyć w kamiennym garnku, zalać gorącą marynatą, wynieść w chłodne miejsce na 1-2 dni. Codziennie przekręcać. Po wyjęciu z marynaty osuszyć, natrzeć solą, obsmażyć na gorącym tłuszczu, przełożyć do rondla, dodać wydrylowane śliwki (z marynaty) i cebule, skropić prze-cedzoną marynatą i dusić pod przykryciem ok. 2 godzin, często skrapiając marynatą. Gdy mięso miękkie, wyjąć z sosu, ułożyć w żaroodpornym półmisku, skropić stopionym masłem, wstawić do nagrzanego piekarnika na kilka minut. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić odrobiną wody, dodać marmoladę morelową, cynamon, cukier, wlać resztę marynaty i mieszając zagotować. Połączyć z sosem spod pieczeni, przetrzeć przez sito. Pokrojoną w ukośne plastry polędwicę zalać sosem. Resztę sosu podawać w sosjerce.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton