strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Słonka
  Rodzaj potrawy: Gulasze, potrawki
 
Potrawa: Paprykarz ze słonek
Składniki:
Składniki: 2 słoniny
10 dag cebuli
5 dag koncentratu pomidorowego
1 szklanka gęstej śmietany
2 szt. papryki czerwonej tzw. pomidorowej
5 dag tłuszczu
1 łyżeczka papryki w proszku
mąka
sól.
Sposób przygotowania:
Słonki oskubać z piór, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, podzielić na połowę wzdłuż kręgosłupa, posolić i wstawić na 1-2 godz. do chłodnego miejsca. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, lekko podsmażyć (zeszklić) na tłuszczu. Cebulę wyjąć z tłuszczu, porcje mięsa lekko oprószyć mąką, obsmażyć, całość przełożyć do rondla, dodać podsmażoną cebulę, podlać niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu. Po półgodzinnym duszeniu do-dać paprykę oczyszczoną z gniazd nasiennych i pokrajaną w kostkę. Nadmiernie wy-parowany sos w czasie duszenia można uzupełnić przegotowaną wodą. Gdy mięso będzie miękkie dodać śmietanę wymieszaną ze sproszkowaną papryką, doprawić do smaku solą i jeszcze przez chwilę dusić na małym ogniu. Podawać z kładzionymi kluskami, makaronem domowym, surówką z cykorii.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton