| Potrawa: DZIKA KACZKA Z JAŁOWCEM PO FRANCUSKU | |
| Składniki: Składniki: 1 młoda dzika kaczka 10 dag słoniny 5 dag masła 25 g koniaku lub winiaku 250 g białego wytrawnego wina sok z cytryny łyżeczka jałowca sól.
| Sposób przygotowania: Skruszałą kaczkę oskubać z piór, opalić nad ogniem, wypatroszyć, umyć i osączyć z wody, natrzeć solą i włożyć na 2-3 godziny do chłodnego miejsca.
Następnie tuszkę obłożyć plasterkami słoniny, obwiązać bawełnianą lub lnianą nitką, włożyć do brytfanny z rozgrzanym tłuszczem i upiec w piekarniku do miękkości. W czasie pieczenia kaczkę skrapiać początkowo przegotowaną wodą, później wytworzonym sosem.
Przygotować sos: do małego rondelka włożyć ziarna jałowca, dodać wino, koniak, sok z cytryny i gotować aż wyparuje połowa płynu, przecedzić.
Z upieczonej kaczki zdjąć nici i słoninę, polać sosem z jałowca i piec przez parę minut. Kaczkę wyjąć, podzielić na porcje.
Podawać jako gorącą przystawkę, polaną sosem z dodatkiem pieczywa, zielonej sałaty. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|