strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzika kaczka
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: DZIKA KACZKA Z JAŁOWCEM PO FRANCUSKU
Składniki:
Składniki: 1 młoda dzika kaczka
10 dag słoniny
5 dag masła
25 g koniaku lub winiaku
250 g białego wytrawnego wina
sok z cytryny
łyżeczka jałowca
sól.
Sposób przygotowania:
Skruszałą kaczkę oskubać z piór, opalić nad ogniem, wypatroszyć, umyć i osączyć z wody, natrzeć solą i włożyć na 2-3 godziny do chłodnego miejsca. Następnie tuszkę obłożyć plasterkami słoniny, obwiązać bawełnianą lub lnianą nitką, włożyć do brytfanny z rozgrzanym tłuszczem i upiec w piekarniku do miękkości. W czasie pieczenia kaczkę skrapiać początkowo przegotowaną wodą, później wytworzonym sosem. Przygotować sos: do małego rondelka włożyć ziarna jałowca, dodać wino, koniak, sok z cytryny i gotować aż wyparuje połowa płynu, przecedzić. Z upieczonej kaczki zdjąć nici i słoninę, polać sosem z jałowca i piec przez parę minut. Kaczkę wyjąć, podzielić na porcje. Podawać jako gorącą przystawkę, polaną sosem z dodatkiem pieczywa, zielonej sałaty.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton