strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzika kaczka
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: DZIKA KACZKA PIECZONA Z ZIEMNIAKAMI
Składniki:
Składniki: 1 młoda dzika kaczka
60-70 dag nie-dużych ziemniaków
gałka muszkatołowa
5 dag tłuszczu
sól
pieprz
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki. Zalewa: 100 ml octu
400 ml wody
po 5 dag marchwi
pietruszki i selera
10 dag cebuli
2-3 ziarna ziela angielskiego
1 listek laurowy.
Sposób przygotowania:
Przygotować zalewę: jarzyny umyć, osączyć, opłukać, pokrajać w plasterki, obgotować w wodzie. dodać ocet i przyprawy, zagotować, ochłodzić. Kaczkę oskubać z piór, opalić nad ogniem, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody i włożyć do emaliowanego garnka, zalać zimną zalewą, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do +7°C) na 2-3 dni. W tym czasie kaczkę parokrotnie obrócić w zalewie, aby równomiernie zamarynowała się. Po wyjęciu kaczkę osączyć z zalewy, natrzeć solą, lekko oprószyć pieprzem i zmieloną gałką muszkatołową, pozostawić na 2 godziny w chłodnym miejscu. Następnie kaczkę włożyć do naczynia żaroodpornego lub brytfanny, polać roztopionym tłuszczem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec skrapiając początkowo przegotowaną wodą, później wytworzonym sosem. Obok prawie miękkawej kaczki położyć obrane, wy-płukane, osączone z wody i pokrajane w ćwiartki ziemniaki, lekko oprószyć solą i pieprzem, dalej piec skrapiając wytworzonym sosem. Upieczoną i zrumienioną kaczkę podzielić na porcje i podawać z pieczonymi ziemniakami posypanymi zieloną pietruszką, z dodatkiem sałatki z czerwonej kapusty, zielonej sałaty, papryki marynowanej.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton