strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzika kaczka
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: DZIKA KACZKA Z FASOLA PERŁOWA
Składniki:
Składniki: 1 dzika kaczka
10 dag suszonych śliwek
15 dag fasoli perłowej suchej
10 dag wędzonego boczku
10 dag kiełbasy jałowcowej
10 dag cebuli
1-2 ząbki czosnku
sól
pieprz
bazylia. Zalewa: 100 ml octu
400 ml wody
po S dag marchwi
pietruszki i selera
10 dag cebuli
po 2-3 ziarna ziela angielskiego i jałowca
1-2 listki laurowe.
Sposób przygotowania:
Przygotować zalewę: jarzyny umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać w plasterki (cebulę w kostkę), obgotować w wodzie, dodać przyprawy i ocet, zagotować, ochłodzić. Kaczkę oskubać z piór, opalić nad ogniem, wy-patroszyć, umyć, osączyć z wody, włożyć do emaliowanego naczynia, zalać zimną zalewą, na-czynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do +7°C) na 2-3 dni. W tym czasie kaczkę parę razy obrócić, aby równomiernie zamarynowała się. Po wyjęciu kaczkę dobrze osączyć z zalewy, natrzeć solą z roztartym czosnkiem, oprószyć pieprzem i pozostawić w chłodnym miejscu na 2 godziny. Następnie kaczkę obłożyć cienkimi plasterkami boczku, obwiązać bawełnianą nitką, włożyć do brytfanny i upiec w piekarniku, często skrapiając początkowo przegotowaną wodą, później wytworzonym sosem. Z upieczonej kaczki zdjąć boczek i nici, kaczkę ponownie wstawić do piekarnika, aby równomiernie zrumieniła się. Upieczoną kaczkę podzielić na porcje i ponownie włożyć do sosu. Fasolę przebrać, umyć, wymoczyć w chłodnej, przegotowanej wodzie (przez 24 godziny), później w tej samej wodzie ugotować do miękkości na sypko. Z kiełbasy Zdjąć osłonkę (umyć pod zimną wodą, wówczas łatwo zejdzie osłonka z kiełbasy), po-krajać w drobną kostkę i podsmażyć na tłuszczu razem z obraną i pokrajaną w kostkę cebulą. Ugotowaną fasolę, podsmażoną kiełbasę z cebulą i boczek zdjęty z upieczonej kaczki włożyć do brytfanny z kaczką, oprószyć solą, pieprzem, bazylią ewentualnie tymiankiem i majerankiem. Brytfannę z potrawą wstawić do piekarnika i całość chwilę poddusić. Podawać do jedzenia z ziemniakami z wody, z dodatkiem sałatek i surówek sezonowych.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton