strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzika kaczka
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: DZIKA KACZKA W POMIDORACH
Składniki:
Składniki: 1 kaczka
10 dag wędzonego boczku
7/2 szklanki rosołu
5 dag tłuszczu
po 5 dag marchwi i cebuli
liść laurowy; tymianek
rozmaryn
sól
pieprz. Sos; 0
6 kg pomidorów
2 ząbki czosnku
bazylia
3 dag masła. Zalewa octowa: 100 ml octu
400 ml wody
po 5 dag marchwi
selera i pietruszki
10 dag cebuli
2-3 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy. '
Sposób przygotowania:
Skruszałą kaczkę oskubać z piór; opalić nad ogniem, wypatroszyć i umyć, osączyć z wody. ' `Przygotować zalewę: jarzyny umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać w plasterki, obgotować w wodzie, dodać ocet, przyprawy, zagotować, ochłodzić. ' Tuszkę kaczki włożyć do emaliowanego garnka, zalać zimną zalewą, naczynie przy-kryć i wstawić do chłodnego miejsca (do +7~C) na 2-4 dni. W tym czasie kaczkę parokrotnie obracaj w zalewie, aby równo-miernie zarumieniła się: Po wyjęciu z za-lewy kaczkę dobrze osączyć, natrzeć solą i pieprzem i pozostawić na 2-3 godziny w chłodnym miejsc4. W brytfannie rozgrzać tłuszcz, obsmażyć pokrajany w plasterki bo-czek wędzony i cebulę pokrajaną w cienkie krążki. Cebulę boczek wyjąć, na aromatycznym tłuszczu obsmażyć kaczkę ' ze wszystkich stron. Do kaczki dodać ponownie usmażoną cebulę i boczek, podlać rosołem, dodać zioła i obraną; pokrajaną w plasterki marchew, całość dusić pod przykry-ciem na małym ogniu do miękkości. Przygotować sos: pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, podzielić na ćwiartki, włożyć do rondla; dodać roztarty czosnek, 'masło, odrobinę bazylii ~i dusić przez 30 minut na małpim ogniu ciągle mieszając, aby pomidory nie przypaliły się. Miękką kaczkę podzielić na porcje. Sos z pieczenia kaczki i uduszone pomidory przecedzić przez sitko, doprawić do smaku, zagotować. _ Porcje kaczki podawać polane sosem, z dodatkiem ryżu, zielonej 'sałaty, surówki z porów lub cykorii.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton