strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Łyska
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Łyska pieczona
Składniki:
Składniki: 1 łyska
10 dag tłuszczu .do pieczenia
10 dag słoniny
2-3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
sól
pieprz
papryka w proszku słodka
kawałek wysuszonej skórki pomarańczowej. Zalewa octowo-jarzynowa: 200 ml octu
3/4 I wody
po 5 dag marchwi
pietruszki
selera i cebuli
2 ząbki czosnku
1 liść laurowy
2-3 ziarna ziela angielskiego
pół łyżeczki pieprzu w ziarnach
pół łyżeczki kolendry
1 I kwaśnego mleka.
Sposób przygotowania:
Z ptaka zdjąć skórę, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody. Tuszkę włożyć do emaliowanego garnka, zalać kwaśnym mlekiem, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca na 12 godzin. Później tuszkę wyjąć z mleka, umyć pod bieżącą wodą, osączyć. Przygotować zalewę: jarzyny umyć, obrać, opłukać, pokrajać w talarki, przyprawy lekko zmiażdżyć. Wodę zagotować z octem, dodać jarzyny, przyprawy, sól i gotować przez 8-10 minut, ochłodzić. Łyskę włożyć do emaliowanego garnka, zalać chłodną zalewą z jarzynami, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do +7°C) na 1-2 dni. W tym czasie tuszkę parokrotnie obrócić w zalewie. Po wyjęciu z zalewy tuszkę osączyć, natrzeć solą, pieprzem, owinąć cienkimi plasterkami słoniny, obwiązać nitką, związać nogi i po godzinie włożyć do brytfanny, polać stopionym tłuszczem, włożyć skórkę pomarańczową i wstawić do gorącego piekarnika. Piec skrapiając początkowo wodą, później wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia polać śmietaną i posypać lekko zmieloną papryką. Po upieczeniu łyskę wyjąć, zdjąć nici, podzielić na porcje. Podawać porcje polane wytworzonym sosem, z dodatkiem ziemniaków, zielonej sałaty, surówki z selerów, sałatką z papryki.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton